تلفن:
22004925 021

تفکر جادویی چیست؟ چگونه بر آن غلبه کنیم؟

تفکر جادویی نوعی الگوی تفکر است که بعنوان تحریف شناختی شناخته میشود و اغلب شامل این باور است که افکار یا اعمال شخص میتوانند باعث آسیب به خود یا دیگران شوند یا از آن آسیب جلوگیری کنند. زمانی که فرد این افکار را قویاً باور میکند، متقاعد میشود که ایده ها، افکار، اعمال، کلمات، آیین ها یا استفاده از نمادها میتواند بر روند رویدادها در دنیای واقعی تأثیر بگذارد. تفکر جادویی ذاتاً مضر نیست و در واقع بخش مشترک بسیاری از فرهنگهاست. همچنین تفکر جادویی میتواند راهی باشد که مردم عقاید مذهبی یا معنوی خود را نشان دهند، مانند آدابی که در مناسک و مراسمات مذهبی وجود دارد. تفکر جادویی همچنین میتواند سنتها، آداب و رسوم یا عادات خرافی باشد که از سنین جوانی از اعضای خانواده یا دوستان یاد گرفته شده است. اکثر مردم حداقل دو یا سه خرافات را میشناسند، حتی اگر به آنها اعتقاد نداشته باشند.

پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین و رایگان سلامت روان

چند نمونه از تفکرات جادویی عبارتند از:

  • اعتقاد به اعداد خوش شانس
  • اعتقاد به نحس بودن عدد ۱۳
  • به هم زدن انگشتان دست یا دست زدن به چوب برای خوش شانسی یا جلوگیری از بدشانسی
  • داشتن یک شیء خوش شانس
  • پوشیدن یک لباس خاص قبل از اتفاقات مهم برای خوش شانسی
  • اعتقاد به طلسم و جادو

اینها را میتوان تفکر جادویی نامید، اما لزوماً باعث ناراحتی یا آسیب نمی شوند. با این حال اگر تفکر جادویی باعث شود که فرد اقداماتی را برای خنثی کردن افکار مزاحم انجام دهد، ممکن است نشانه یک وضعیت سلامت روان شدید باشد.

تفکر جادویی چیست

آیا تفکر جادیی برای سلامت روان مضر است؟

تفکر جادویی یک تحریف شناختی تلقی میشود زیرا مبتنی بر واقعیت نیست. بعنوان مثال هیچ دلیل علمی وجود ندارد که آرزو کردن چیزی آنرا محقق کند. تحریفهای شناختی، افکار مداوم غیرمفید، غیرواقعی یا غیرمنطقی یا خطاهایی در تفکر ما هستند. یعنی روشی که ما در مورد چیزی فکر میکنیم با واقعیت آن چیزی که اتفاق میافتد مطابقت ندارد. تفکر جادویی بسته به اینکه چگونه افکار بر شخص، روابط و کیفیت زندگی تأثیر میگذارد، میتواند مفید یا بازدارنده باشد. در حالیکه بسیاری از مردم خیلی از اتفاقات زندگی را تصادفی می بینند، ممکن است احساس کنند که یک تفکر جادویی کوچک گهگاه اگر اعتماد به نفس آنها را افزایش دهد، هیچ آسیبی نخواهد داشت. با این حال افرادیکه بطور مداوم و معمول درگیر تفکر جادویی هستند، علیرغم وجود هیچ مدرکی مبنی بر وجود ارتباط، بر این باورند که افکار، احساسات یا اعمال آنها بر زندگی آنها تأثیر میگذارد.

دلایل تفکر جادویی چیست؟

بسیاری از محققان بر این باورند که تفکر جادویی بخشی طبیعی از رشد کودکی است، یعنی از زمانی که کودک بین سنین 2 تا 5 سالگی است، زیرا کودکان شروع به آگاهی از مسائل ماوراء طبیعی مانند ارواح، به عنوان مثال، جشن هالووین می کنند. با شروع از سنین پایین، فرد اغلب آداب و خرافات شناخته شده را در فرهنگ خود می آموزد که در طول نسل ها ادامه دارد. اما با گذشت زمان، تفکر جادویی اغلب کاهش می یابد. تحقیقات همچنین نشان می دهد که ممکن است بین تفکر مذهبی و تفکر جادویی همپوشانی وجود داشته باشد. درگیر شدن در آیین ها یا سنت های مرتبط با پیشینه مذهبی یا فرهنگی یک فرد، عمل رایجی است که در ادیان و فرهنگ های مختلف دیده می شود.

گاهی اوقات، تفکر جادویی می تواند به عنوان نشانه ای از یک بیماری زمینه ای سلامت روان عمل کند. برخی از اختلالات سلامت روان، از جمله اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)، اضطراب و اسکیزوفرنی، شامل اختلالات فکری و تحریفات شناختی، مانند تفکر جادویی است. افراد مبتلا به OCD تفکر جادویی، مکرراً افکار مزاحم را تجربه می کنند که اگر اقدامات خاصی را انجام ندهند، مسئول اتفاق وحشتناکی خواهند بود. حتی اگر فرد به طور منطقی ترس خود را درک کند و تشریفات مرتبط یا منطقی نباشد، ترس از آسیب رساندن به خود یا شخص دیگری آنقدر زیاد است که صرفاً برای اطمینان به تشریفات اجباری خود می پردازد.

افراد مبتلا به اضطراب نیز اغلب سطوح بالایی از تفکر جادویی دارند. برای مثال، آنها ممکن است زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد نتایجی کنند که وقوع آنها در واقعیت بعید است یا واقع بینانه نیستند. این افراد با فکر کردن به آنچه که نمی خواهند اتفاق بیفتد، معتقدند که از خود در برابر این نتایج نامطلوب محافظت می کنند. برای یک فرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، تفکر جادویی می تواند به مکانیزم مقابله ای تبدیل شود که از آن برای کاهش اضطراب خود استفاده می کند. اختلالات هذیانی نیز مانند آنهایی که با اختلالات طیف اسکیزوفرنی مرتبط هستند، می توانند باعث ایجاد افکار یا ادراکات جادویی در افراد شوند.

آیا تفکر جادویی مضر است

چگونه بر تفکر جادویی غلبه کنیم؟

تفکر جادویی می تواند منبع آرامش باشد. هنگامی که افراد احساس ناراحتی می کنند و از کنترل خارج می شوند، می تواند یک حس کنترل کاذب ایجاد کند. اما اگر باعث ناراحتی یا اختلال در زندگی شما شده است، توصیه می شود تفکرات جادویی خود را بررسی کنید. برای اکثر مردم، تفکر جادویی یک عادت است و مانند هر عادت دیگری، باید به آن توجه کنید تا بتوانید آن را ترک کنید. به محض اینکه متوجه آن شدید، خوشبختانه، کارهایی وجود دارد که می توانید در مورد آن انجام دهید.

  • سعی کنید تشخیص دهید که تفکر جادویی شما چه زمانی اتفاق می افتد. آیا در زمان استرس یا نگرانی اتفاق می افتد؟اکنون که می دانید تفکر جادویی چیست، زمانی که درگیر آن هستید، متوجه شوید و حتی آن را نام ببرید. این به شما کمک می کند تا آگاه تر شوید و فرصت های بیشتری برای به چالش کشیدن آن به شما می دهد.
  • سعی کنید افکار جادویی خود را با صدای بلند بیان کنید تا متوجه شوید که واقعا چقدر مضحک و نادرست هستند. آیا من واقعاً ارزان ترین پرواز را رزرو نمی کنم زیرا روز جمعه سیزدهم است، آیا واقعاً 50 پوند بیشتر برای پرواز در روز بعد خرج خواهم کرد؟
  • سعی کنید به دنبال شواهد موافق و مخالف آن تفکر باشید تا اعتبار و قدرت آن را از بین ببرید و هنگامی که شواهد کافی در برابر آن فکر پیدا کردید که معیوب است، یک فکر خنثی یا مثبت پیدا کنید تا آن را جایگزین کنید.
  • به آرامی سعی کنید از هر گونه تشریفات اجباری سفت و سخت منحرف شوید، مثلاً اگر مجبور شدید چراغ را سه بار روشن و خاموش کنید، سعی کنید این را به دو بار کاهش دهید و یادداشت کنید چه اتفاقی می افتد، چه احساسی داشتید؟ آیا اتفاقات منفی رخ داده است؟
  • ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا افکار خود را بدون قضاوت مشاهده کنید و در لحظه حضور بیشتری داشته باشید. سعی کنید نفس عمیق بکشید، در لحظه حضور داشته باشید و به جزئیات کوچک اطراف، مناظر، صداها، بوها و احساسات خود توجه کنید. ذهن آگاهی به معنای حضور و استقرار در لحظه فعلی به جای تثبیت در گذشته یا آینده است. مدیتیشن و سایر تکنیک های آرامش بخش نیز می تواند کمک کننده باشد.
  • اگر با تفکر جادویی دست و پنجه نرم می کنید، به خصوص اگر بر سلامت ذهنی شما تأثیر می گذارد، ممکن است بخواهید از کمک حرفه ای استفاده کنید. درمان هایی از جمله رفتار درمانی شناختی (CBT) ممکن است کمک کند، که هدف آن آموزش دادن به افراد است، که در حالی که نمی توانند تمام جنبه های دنیای اطراف خود را کنترل کنند، می توانند نحوه تفسیر و برخورد با موقعیت ها را کنترل کنند.

منبع: cpdonline.co.uk

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آدرس
واتس اپ