تلفن:
22004925 021

مدل زیستی روانی اجتماعی معنوی

مدل زیستی روانی اجتماعی معنوی در جهت بهبود سلامت با در نظر گرفتن عوامل محیطی و توانایی های یک فرد ایجاد شده است. یکی از مدل های یکپارچه و چهار جانبه ای که برای بهزیستی در نظر گرفته شده است مدل زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی میباشد. سازمان بهداشت جهانی سلامت را حالتی پویا از رفاه کامل جسمی، روانی، معنوی و اجتماعی و نه صرفاً فقدان بیماری یا ناتوانی بیان میکند. ادبیات علمی نشان دهنده تأثیرات مستقل، معنادار و مثبت ناشی از توجه به هر یک از ابعاد این مدل است. به نظر میرسد در طول زندگی خود فقط باید سلامتی توجه کنیم. اما توجه به عواملی در تمام ابعاد زندگی و محیط پیرامون با بررسی فاکتورهای اجتماعی و اعتقادی نیز بسیار مهم است.

پیشنهاد میکنیم بخوانید: مدل زیست پزشکی سلامت چیست؟

مفهوم معنویت در سلامت

مفهوم معنویت مانند سایر ابعاد سلامتی نظیر سلامت جسمی، روحی و اجتماعی عاملی تعیین کننده و تاثیرگذار در زندگی فردی است. به عنوان عامل حمایتی و تسکین بخش در بهبود و پیشگیری از بیماری شناخته میشود. همچنین میتواند از آن به عنوان عامل کمک کننده در موقعیتهای پر از استرس و بیماریهای سخت و حتی مرگ عنوان کرد. سلامت معنوی عامل درمانی مهمی در فرآیند معالجه بیماران محسوب میشود. برای سالهای متمادی، معنویت بهعنوان جنبه ای جدایی ناپذیر در مراقبت های تسکینی و حمایتی بیمار شناخته میشد. با وجود این توجه نسبتا کمی به آن شده است. دلایلی همچون عدم درک معنای معنویت، تردید در ارتباط گیری با آن، عدم اطمینان در مورد نحوه پرداختن و یا عدم آگاهی و شناخت از معنویت باعث نادیده گرفتن معنویت در درمان شده است.

مدل زیستی روانی اجتماعی معنوی

معنویت و روانشناسی

در حوزه روانشناسی، روانشناسی اسلامی، روانشناسی مثبت گرا و روان شناسانی انسان گرا مانند مازلو به ابعاد معنویت و مسائل فرا مادی توجه کرده اند. از نظر آنها خود شکوفایی یکی از نیازهای معنوی بشر است و افراد خود شکوفا برای تغییر و تحول به تواناییهای خود وابسته و متکی هستند. عارفان و عالمان حوزه روحانی افرادی خود شکوفا هستند زیرا آنان دارای توانایی و تجارب معنوی می باشند.

مثال هایی از بررسی مدل های چند جانبه سلامت

  • تمرین گروهی در یک مساجد محلی که به مراسم مشترک و دعا ختم می شود (زیستی، روانی، اجتماعی، معنوی).
  • پیاده روی در حین ملاقات با روان درمانگر (گزینه زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی).
  • راه رفتن و صحبت کردن با دوستان (گزینه زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی).
  • یوگای گروهی که شامل مدیتیشن و تمرکز حواس است (گزینه زیستی، روانی، اجتماعی، معنوی).
  • فرصت پاکسازی، خدمات اجتماعی که شامل تحول و تغییر جسمی و روحی میباشد (زیستی، روانی، اجتماعی).
  • گروه های مسجد یا گروه های مذهبی که برای مطالعه و بحث درباره مدیریت رفتار سلامت و ایمان (روانی، اجتماعی، معنوی) گرد هم می آیند.
  • راه رفتن کودکان به مدرسه (زیستی، روانی، اجتماعی).
  • تمرین شکرگزاری هنگام راه رفتن یا ورزش که به دعا ختم می شود (زیستی، روانی، معنوی).
  • گوش دادن به سخنرانی های سلامت روان یا پادکست در حین ورزش (زیستی، روانی، معنوی).
  • لذت بردن از یک وعده غذایی غنی از مواد مغذی با دوستان یا خانواده در حین تبادل لبخند، خنده و مهربانی (زیستی، روانی، اجتماعی، معنوی).

اجتماعی

آیا مدل زیستی روانی اجتماعی معنوی برای درمان درد مناسب است؟

نشان دادن و تشویق این نوع رفتارها برای فرزندان، دوستان و افرادی که در کنار ما هستند را میتوان یک عمل محبت آمیز و ساختار صحیح تلقی کرد. ما انسانها به طرز شگفت انگیزی آفریده شده ایم و میتوانیم بهترین فرصتها و شرایط را برای مراقبت از سلامت خود ایجاد کنیم. اگرچه مفهوم معنویت گسترده است، اما در حال حاضر اجماع بیشتری در مورد معنای این اصطلاح وجود دارد. بسیاری از نویسندگان و پانل های گروهی این مفهوم را بررسی کردهو چارچوب مفهومی و رویکردی را تدوین کرده اند که فراگیر، در دسترس، مرتبط و قابل اجرا برای افرادی با طیف وسیعی از شرایط سلامتی است. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد توجه و پرداختن به موضوع معنویت مزایایی برای سلامت جسمی و عاطفی دارند. در نتیجه عوامل معنوی به عنوان یک مؤلفه مهم در ارزیابی و درمان درد در نظر گرفته میشود.

منبع: academic.oup.com

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آدرس
واتس اپ