تلفن:
22004925 021

از کجا بفهمم پانیک دارم؟

اغلب افرادی که برای اولین بار دچار حمله پانیک میشوند، با تصور اینکه دچار حمله قلبی شده اند به اورژانس مراجعه می کنند. اما مراجعه به یک روانشناس، شاید راه حل بهتری برای درمان این مشکل باشد. به همین علت ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که پس از کجا بفهمم پانیک دارم؟ در ای مقاله به 11 نشانه خطرناک پانیک و 7 روش درمانی برای پانیک اشاره کرده ایم.

حمله عصبی (Panic Attack) چیست؟

انجمن روانپزشکی آمریکا (APA)، حمله پانیک را به عنوان یک موج ناگهانی ترس شدید از ناراحتی تعریف میکند که معمولا کوتاه هستند و کمتر از 10 دقیقه طول می کشند، اگرچه برخی از علائم ممکن است بیشتر طول بکشد. علائم حمله پانیک به سرعت ظاهر می شوند، موجب می شود فرد احساس کند علائم تا ابد باقی می مانند و می توانند موجب احساس ترس و وحشت شود. آمارها نشان می دهد متاسفانه این تجربه ترسناک هر ساله برای حدود 11 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده اتفاق میافتد. در حقیقت در طول حمله پانیک، سیستم عصبی نسبت به یک خطر درک شده بیش از حد واکنش نشان می دهد. این منجر به طیف گسترده ای از علائم ناراحت کننده (از جمله: ضربان قلب سریع، مشکل در تنفس، سرگیجه، درد قفسه سینه و حتی احساس مرگ در فرد) می شود.

از کجا بفهمم پانیک دارم؟

اختلال وحشت زدگی (Panic Disorder) چیست؟

اختلال پانیک (PD) یک اختلال اضطرابی است که با حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره همراه بوده و با افزایش ناگهانی برانگیختگی فیزیکی و ترس مشخص می شود. اختلال پانیک اغلب با سایر مشکلات روانی، از جمله اختلالات اضطرابی، افسردگی و مشکلات مصرف مواد به خصوص مصرف گل یا ماری جوانا همراه است. بسیاری از افراد مبتلا به پانیک به درجات مختلف آگورافوبیا دچار می شوند. آگورافوبیا به معنای ترس از موقعیت هایی است که در آن فرار ممکن است دشوار یا شرم آور باشد یا ترس از اینکه در صورت حمله پانیک کمک گرفتن ممکن نباشد. به نظر می رسد پانیک از تعامل عوامل بیولوژیکی، روانی و اجتماعی ناشی میشود.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را بخوانید: اختلال خلق ادواری یا سیکلوتایمی

از کجا بفهمم پانیک دارم؟

سوال بسیاری از افراد وقتی کسی را می بینند که دچار تشنج، صرع یا پانیک شده باشد به این موضوع فکر می کنند که نکنه در ادامه زندگیم من هم دچار پانیک شوم؟ یا از کجا بفهمم پانیک دارم؟ نشانه های حملات پانیک چیست؟ در ادامه نشانه های این موارد را توضیه می دهیم.

1) ترس و لرز

ترس و لرزش علائم اولیه بسیاری از اختلالات اضطرابی و همچنین علائمی هستند که می توانند در طول حمله پانیک رخ دهند. ممکن است ابتدا احساس کنید که دست ها و انگشتان تان شروع به لرزیدن می کنند و در دست گرفتن اشیا کوچک مانند خودکار، ظروف یا تلفن برایتان مشکل است. سپس این لرزش می تواند به لرزش تمام بدن تبدیل شود و ایستادن را دشوار کند.

2) بی حسی و مور مور شدن

بی حسی و سوزن سوزن شدن می تواند در حین حمله پانیک رخ دهد که در نواحی خاصی مانند لبها، صورت، انگشتان، بازوها، پاها و پاها تجربه خواهد شد. این واکنش به این علت است که در طی این پاسخ، خون به سمت اندام های مهم مانند قلب، ریه ها و اندام های مرکزی می رود. این می تواند باعث شود که قسمت های «کم تر مهم» بدن، دچار کمبود خون و متعاقباً احساس سوزن سوزن شدن شوند.

3) تب و لرز یا گرگرفتگی

بسیاری از مردم گزارش می دهند که در طول حمله پانیک، احساس لرز یا گرگرفتگی را تجربه می کنند. گرگرفتگی در «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم» به عنوان یکی از علائم حمله پانیک شناخته شده است اما تحقیقات نشان می دهد که گاهی اوقات گرگرفتی به خودی خود میتواند موجب حملات پانیک شود. این به ویژه ممکن است برای افرادی که در دوران یائسگی هستند و گرگرفتگی که اغلب در نتیجه اختلالات هورمونی را تجربه کنند، رخ دهد.

4) تعریق

عرق کردن یکی از تظاهرات فیزیکی حملات پانیک است. عرق کردن در کف دست، زیر بغل، پشت یا شقیقه، علائم شایع حملات پانیک و بسیاری از اختلالات اضطرابی هستند.

5) حالت تهوع

حالت تهوع یکی دیگر از علائم رایج حملات پانیک است. در موارد نادر، حالت تهوع ممکن است منجر به استفراغ شود، اگرچه این حالت کمتر رایج است.

پانیک

6) تپش قلب

تپش قلب یا ضربان قلب غیرطبیعی، علائم اضافی حمله پانیک هستند. احساس تپش قلب، یا احساس نبض غیرمعمول بالا، میتواند یک تجربه ترسناک باشد که و حمله پانیک را تشدید کند.

7) تنگی نفس

«راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم» تنگی نفس یا احساس خفگی را به عنوان علائم حمله پانیک فهرست می کند. این علائم تنفسی می توانند به صورت هایپرونتیلاسیون (تنفس سریع و عمیق) نیز ظاهر شوند. گرفتن نفس های عمیق و دیافراگمی (که در آن معده، به جای قفسه سینه، با دم و بازدم می کند) می تواند به بدن شما کمک کند و تنفس شما را دوباره تنظیم کند.

8) سرگیجه

سرگیجه یکی از علائم رایج حملات پانیک است که باید از آن آگاه بود. اگر شروع به تجربه سرگیجه ناگهانی و شدید کردید، پیدا کردن یک مکان امن برای نشستن بسیار مهم است. حمله پانیک به خودی خود خطرناک نیست، اما زمین خوردن یا آسیب هایی از این نوع به دلیل سرگیجه یک احتمال است.

9) ترس از دست دادن کنترل

کسی که دچار حمله پانیک می¬شود ممکن است از از دست دادن کنترل یا “دیوانه شدن” بترسد. در این موقعیت بهتر است به یاد داشته باشید که بیشتر حملات پانیک فقط چند دقیقه طول میکشد، و زمانی که از آن خارج شدید، دوباره کنترل خود را به دست خواهید گرفت.

10) درد یا ناراحتی قفسه سینه

درد قفسه سینه یکی از ناراحت کننده ترین علائم حملات پانیک است. حملات پانیک اغلب با حملات قلبی به دلیل علائم درد قفسه سینه اشتباه گرفته می شود.

11) ترس از مردن

با علائمی مانند تپش قلب، درد قفسه سینه و تهویه هوا، تعجب آور نیست که برخی از افراد فکر کنند در طول حمله پانیک در حال مرگ هستند. اگر در این موقعیت هستید، به یاد داشته باشید که حمله پانیک به خودی خود نمیتواند شما را بکشد.

11 نشانه خطرناک پانیک

7 راه درمان حملات پانیک

1) مکانی امن برای پردازش پیدا کنید

معمولا افرادی که دچار حمله پانیک می شوند، در ابتدا به دنبال پیدا کردن یک فضای امن هستند. این کار مفید است و اجازه می دهد فرد بتواند از خود مراقبت کند. اگر در حال رانندگی هستید، فورا به کنار خیابان رفته و ماشین را متوقف کنید. اگر در یک منطقه شلوغ هستید، مکانی را پیدا کنید که بتوانید بنشینید.

2) از کسی کمک بگیرید

اگر در نفس کشیدن دچار مشکل شده اید یا به شدت احساس وحشت میکنید، از کسی کمک بگیرید. این می تواند تماس با کسی باشد که به او اعتماد دارید یا حتی اگر در مکانی شلوغ هستید و احساس ناراحتی نخواهید کرد، از اطرافیان خود کمک بگیرید. به آنها بگویید که ممکن است دچار حمله پانیک شده باشید.

3) به یاد داشته باشید که حمله خواهد گذشت

مدام به خود یادآوری کنید که چیزی که تجربه می کنید موقتی است و خواهد گذشت. می توانید یک جمله تاکیدی مانند (من امن هستم) یا (این ترسناک است اما می گذرد. من خوب خواهم شد) را برای خود تکرار کنید.

4) بدن خود را حرکت دهید

برخی افراد حرکت را مفید میدانند، بنابراین اگر بتوانید فرد مورد اعتمادی را پیدا کنید که با شما راه برود و تا زمانی که حمله از بین برود با شما صحبت کند، میتواند به شما در تنظیم سیستم عصبی کمک کند.

5) تکنیک 5،4،3،2،1

یکی از بهترین راه ها برای کنترل خودتان استفاده از تکنیک 5،4،3،2،1 است که در 5 چیزی که می توانید ببینید، 4 چیزی که می توانید لمس کنید، 3 چیزی که می توانید بشنوید، 2 چیزی که می توانید بو کنید و 1 چیزی که می توانید بچشید را در محیط خود شناسایی کنید.

6) از تمرینات تنفس یا مدیتیشن استفاده کنید

ابزارهای تمرکز حواس مانند تمرینات تنفس عمیق یا دیافراگمی یا مدیتیشن می توانند به شما در هنگام حملات پانیک کمک کنند و مغز را از حالت وحشت خارج کنند. این تمرینات به شما کمک میکنند تا از تنش رها شوید و زمانی که لحظات استرس زا و پرتنش می شوند، احساس تمرکز بیشتری داشته باشید.

7) مراجعه به روانشناس

ترکیب دارودرمان توسط روانپزشک و رواندرمانی توسط تراپیست بهترین راه درمان حملات پانیک است. طول درمان بستگی به شدت بیماری و پاسخ شما به درمان دارد. در روان درمانی ممکن است روانشناس از رویکردهای شناختی و رفتاری استفاده کرده و در کنار آن روانپزشک داروهایی مانند: فلوکستین، آلپرازولام، لورازپام تجویز کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آدرس
واتس اپ