اختلال آتش افروزی یا پیرومانیا چیست؟
اختلال پیرومانیا یا آتش افروزی بیمارگون جزو اختلالات تکانه است. افراد مبتلا به این اختلال با اینکه میدانند ممکن است مضر باشد، اما انگیزه بالایی برای آتش افروزی دارند. این میل آنها را مضطرب، هیجان زده یا برانگیخته میکند. افراد مبتلا به این اختلال برای پول، ابراز عقاید سیاسی، پنهان کردن نشانه های جنایت یا نشان دادن خشم آتش نمیزنند. فرد مبتلا به پیرومانیا هنگام آتش زدن احساس آرامش یا رضایت می کند.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین و رایگان سلامت روان
علت ابتلا به پیرومانیا چیست؟
علت اختلال آتش افروزی بطور دقیق مشخص نیست اما برخی علل احتمالی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مغز مواد شیمیایی می سازد که بر افکار، احساسات و اعمال تاثیر میگذارد. بدون تعادل مناسب این مواد شیمیایی، ممکن است در نحوه تفکر، احساس یا عمل مشکلاتی وجود داشته باشد. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است برخی از این مواد شیمیایی را خیلی کم یا بیش از حد داشته باشند. یک تلنگر که میتواند دارو، فکر یا هرچیز دیگری باشد، موجب ایجاد تغییرات شیمیایی در مغز شود. در اصل این تغییرات شیمیایی هستند که منجر به اصرار انجام کاری میشوند. معمولا بین انجام کاری و داشتن حس خوب رابطه وجود دارد. در پیرومانیا، اصرار بر افروختن آتش است، حتی اگر مضر باشد. افکاری که آتش را به احساسات خوب مرتبط می کنند ممکن است از چیزهایی که در جوانی اتفاق افتاده یا از تجربیات اخیر آموخته شوند.
- پیرومانیا ممکن است با سایر اختلالات روانی مانند اعتیاد، اضطراب یا افسردگی مرتبط باشد. سومصرف مواد و اختلالات یادگیری نیز در افراد مبتلا به پیرومانیا شایع است.
- یک علت دیگر برای ابتلا به پیرومانیا ممکن است ژن هایی باشد که از والدین به فرزندان منتقل می شود.
- عوامل استرس زایی که منجر به تلفات جدی شده است، نیز ممکن است منجر به پیرومانیا شود. همچنین ممکن است به مواردی مانند کودک آزاری یا سابقه خانوادگی بیماری روانی مرتبط باشد.
پیرومانیا چه علائمی دارد؟
پیرومانیا اغلب در مردان دیده می شود. علائم پیرومانیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آتش زدن عمدی بیش از یک بار
- هیجانزده و مضطرب شدن پیش از آتش زدن
- جذب شدن به آتش و یا اشیاء، افراد و موقعیت هایی که به آتش مرتبط است.
- احساس لذت یا آسودگی هنگام برافروختن یا تماشای آتش
- بی توجهی به تلفات اموال، جراحات یا حتی مرگ و میر ناشی از آتش سوزی
پیرومانیا چگونه تشخیص داده می شود؟
در تشخیص پیرومانیا فرد متخصص روانشناس معمولا در مورد علائم، سابقه پزشکی، خانوادگی و دارویی فرد مبتلا به پیرومانیا، اطلاعات بدست می آورد. یکی از اهداف روانشناس بالینی برای این کار، اطمینان حاصل کردن از این است که آتش زدن به دلیل مصرف مواد یا الکل و یا ابتلا به یک اختلال پزشکی نیست. البته ممکن است در این راستا، درمانگر از ابزارها و آزمایشهایی نیز استفاده کند.
پیرومانیا چگونه درمان می شود؟
درمان پیرومانیا شامل طیف وسیعی از رویکردها و فنون درمانی است. اما بطور دقیق مشخص نیست که کدام میتواند بهترین روش برای درمان اختلال پیرومانیا باشد.
- داروهای مختلفی می توانند به درمان پیرومانیا کمک کنند. معمولا در مورد داروها، میزان و تعداد دفعات استفاده آنها، باید با روانپزشک خود مشورت کنید. ممکن است لازم باشد بیش از یک نوع دارو مصرف کنید.
- یکی دیگر از روش ها برای درمان پیرومانیا، ممکن است شرطی سازی باشد. هدف شرطی سازی در درمان این اختلال، این است که رفتار آتش زدن با چیزی ناخوشایند (مانند: بوی بد) همراه شود و به مرور تبدیل به یک موقعیت ناخوشایند شود.
- درمان شناختی رفتاری (CBT) نیز راهی است که به فرد مبتلا کمک می کند دیدگاهی را که نسبت به خود، جهان و آینده دارد، شناسایی و تغییر دهد. درمان شناختی رفتاری می تواند فرد را از شیوه های تفکر ناسالم آگاه کند. همچنین می تواند به فرد کمک کند راه های جدیدی برای فکر کردن و عمل کردن بیاموزد.
پیرومانیا برای خود فرد و نیز دیگران، اختلالی خطرناک است. بنابراین اگر فکر می کنید که ممکن است شما یا شخصی که به او اهمیت می دهید مبتلا به پیرومانیا باشد، بهتر است از یک روانشناس یا مرکز مشاوره اینجا مکث کمک بگیرید.
چگونه می توان از پیرومانیا پیشگیری کرد؟
- دریافت حمایت و کمک: با اطرافیان (خانواده و دوستان) در این مورد صحبت کنید. می توانید عضو گروه های حمایتی شوید.
- یاد بگیرید استرس را مدیریت کنید: چه در خانه یا محل کار، زمانی که فشار زیادی را احساس کرده اید، از اطرافیان خود کمک بگیرید. راه هایی برای استراحت پیدا کنید، برای مثال: به موسیقی گوش دهید، فیلم تماشا کنید یا پیاده روی کنید. همچنین می توانید هنگامی که مضطرب می شوید، تمرینات تنفس عمیق را امتحان کنید.
- مراقب سلامت جسمانی خود باشید: سعی کنید هر شب حداقل ۷ تا ۹ ساعت بخوابید. رژیم غذایی سالم داشته باشید. کافئین را محدود کنید. اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. از مصرف الکل و مواد مخدر خودداری کنید.
- طبق تجویز پزشک دارو مصرف کنید: برای کمک به جلوگیری از مشکلات، همه داروها، داروهای طبیعی، ویتامین ها و سایر مکمل هایی را که مصرف می کنید به روانپزشک و روانشناس خود بگویید. تمام داروها را طبق دستور متخصص خود مصرف کنید. مصرف دارو حتی زمانی که احساس می کنید کاملا بهبود یافته اید می تواند مهم باشد. بدون دارو، علائم ممکن است بهبود نیابد یا بدتر شود. اگر در مصرف داروی خود مشکل دارید یا اگر به نظر می رسد داروها کمکی نمی کنند، با روانشناسخود صحبت کنید.
منبع: britannica.com
برادر من به این اختلال دچار شد دراثرمشکلات خانوادگی و ما کلا میترسیم در منزل تنهاش بذاریم نمیدونم ایا واقعا امیدی به درمانش هست یا خیر خیلی ناراحت و نگرانشیم ایا مشاران شما میتونن راهنماییمون کنند؟